Diploma’s in de schoonheidsbranche


De overheid heeft  jaren geleden besloten de Vestigingswet af te schaffen. Dat betekent dat het wettelijk niet nodig is om diploma’s te hebben als je als zelfstandige kapper, schoonheidsspecialist of pedicure aan de slag wilt gaan. De markt haalt kwaliteit vanzelf naar boven, want  een kapper die een paar keer het haar van zijn klanten heeft verknipt, zal al spoedig geen salon meer hebben. En als ondernemers, vaak verenigd in een overkoepelende organisatie, het belangrijk vinden om toch het kaf van het koren te scheiden, kunnen zij dit doen met een keurmerk of erkenning.

En dat gebeurt ook. Als kapper kun je je aansluiten bij de ANKO. Aangesloten kapsalons laten dat ook trots zien met een sticker op hun voordeur. Als klant let je er misschien op, omdat je zeker wilt weten dat degene die jouw haar verft, krult en knipt hiervoor ook de benodigde papieren heeft. Maar hierin schuilt een misverstand. Om lid te worden van de ANKO, zijn diploma’s namelijk helemaal niet noodzakelijk. Die sticker zegt dus niets over de vakbekwaamheid van jouw kapper.

Bij schoonheidsspecialistes is dit anders geregeld. Kies je voor een praktijk die is aangesloten bij de ANBOS, dan heeft de schoonheidsspecialiste tenminste het vakdiploma gehaald. Voor studenten die nog bezig zijn met hun opleiding, is het ook mogelijk een studentenlidmaatschap aan te gaan. Kortom bij een ANBOS praktijk is gecontroleerd op vakbekwaamheid. De risico’s die je loopt bij een schoonheidsspecialiste zijn voor klanten misschien ook wel groter dan bij de kapper. Dat zou een reden kunnen zijn.

Maar zegt een diploma in alle gevallen iets over de kwaliteit? Is een kapster zonder gehaald eindexamen  per definitie slechter dan een kapster die het papiertje wel heeft gehaald? Ik denk het niet.  Je zou bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met een haarkunstenaar met een goede opleiding, die alleen door faalangst het diploma niet heeft gehaald. Bovendien  kun je het vak ook in de praktijk geleerd hebben, door schade en schande zogezegd.

En hoe zit het met oude diploma’s? De 60-jarige kapster die veertig jaar geleden gediplomeerd aan de slag ging, is zonder bijscholing niet beter op de hoogte van nieuwe technieken, producten en modellen dan haar jongere ongediplomeerde collega.

En dan het personeel. Als er voor lidmaatschap bij een brancheorganisatie een diploma-eis is, wil dat zeggen dat het diploma aanwezig is. Dat betekent niet automatisch dat degene door wie de klant behandeld wordt, ook aan de vakbekwaamheidseisen voldoet.

Kortom, er valt veel te zeggen over manieren om de kwaliteit van een branche te verhogen. En brancheorganisatie gaan daar dan ook op verschillende manieren mee om. Belangrijk is naar mijn mening dat het in ieder geval richting de klant duidelijk is, waar een keurmerk of erkenning voor staat. Daar zijn zowel ondernemers als de consument bij gebaat.
 

Branche
Organisatie
Eisen lidmaatschap
 
Kapper
ANKO
Alleen voor professionele kappers/kapsalons. Geen diploma-eisen bij lidmaatschap. Om een erkenning als haarwerkspecialist te krijgen, wordt schriftelijk  getoetst. Daarnaast worden eisen gesteld aan de kapsalon. Voor informatie: https://www.anko.nl/haarwerkers/starten-als-haarwerker
 
Schoonheidsspecialist
ANBOS
Studentlidmaatschap: voor aankomende schoonheidsspecialisten die  een opleiding voor het diploma Schoonheidsverzorging volgen.
 
Lidmaatschap: als je het  diploma   Schoonheidsverzorging hebt, maar nog geen eigen praktijk.
 
Kernlidmaatschap: je bent in het bezit van het diploma Schoonheidsverzorging niveau 3 en je hebt een eigen bedrijf.
 
Pedicure
Provoet
Aspirant lidmaatschap voor pedicures in opleiding en pedicures die aan het EVC-traject medisch pedicure deelnemen.
Lidmaatschap voor gediplomeerde (medisch) pedicures.
Klik hier voor diploma’s die goedgekeurd zijn voor het lidmaatschap van ProVoet.
 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Oppas of Gastouder? Dit zijn de verschillen!

Retourzending webwinkel. Kapot of vuil?

Diploma-eisen in België