Diploma-eisen in Duitsland

Het zou je zomaar kunnen gebeuren: al jarenlang woon je boven je eigen kleine kapsalon in Drenthe en op een dag besluit je te emigreren. Niet zover weg, dus geen Canada, Australië of Nieuw-Zeeland. Nee, naar Duitsland. Sterker nog, je verhuist gewoon naar een dorp verderop dat toevallig in Duitsland ligt. En dat mag. Als Europeaan mag je tenslotte wonen en werken in welk land binnen de Europese Unie je maar wilt.
 De kapster die ik sprak, pakte dus haar boeltje bij elkaar, verhuisde en schreef zich in bij de Duitse gemeente. Onder haar nieuwe huis is ook een bedrijfsruimte dus ook haar bedrijf verhuisde mee. Het bedrijf werd uit het Nederlandse Handelsregister geschreven en ze meldde zicht bij de Duitse gemeente waar ook haar onderneming werd ingeschreven. En toen hoorde zij iets opmerkelijks: om in Duitsland een kapsalon te hebben, moet je een Meister diploma hebben! Dat kennen we in Nederland helemaal niet.

 De Duitse wet kent een flink aantal ambachtelijke beroepen waar diploma-eisen aan gesteld worden. Denk bijvoorbeeld aan de schilder, stukadoor, bakker en opticien. De hele lijst is terug te vinden op: http://www.zdh.de/daten-fakten/das-handwerk.html

Bovendien heeft elk Europees land ook een eigen lijst van gereguleerde beroepen. Dus in ieder land, een andere lijst beroepen met daarbij verschillende eisen die eraan gesteld worden!
Gelukkig zijn op de website van de Europese Unie al die lijst heel makkelijk te raadplegen zodat je met de juiste papieren in een ander land aan de slag kunt. http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/regprof/

 Met de kapster is het trouwens goed afgelopen. Ze kon op basis van haar ervaring als kapster bij de Kamer van Koophandel in Nederland een EG-verklaring aanvragen waarmee ze ook aan de eisen voldeed.

Meer informatie hierover kunt u krijgen bij de Duitse Handelskammer: http://www.handwerkskammer.de/
Heeft u vragen, opmerkingen of aanvullingen? Ik ontvang graag uw reactie!
astrid.ponsioen@kvk.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Oppas of Gastouder? Dit zijn de verschillen!

Retourzending webwinkel. Kapot of vuil?

Diploma-eisen in België